01-10 en Spring Architecten

Melanchthon Berkroden

Melanchthon Berkroden is een vierkant gebouw dat in het midden voorzien is van een twee verdiepingen hoog atrium. Dit is de zogenaamde vertrekhal van de school, het perron. In deze royale ruimte staat een doordacht houten gewelfde plafond dat gesteund wordt door twee sierlijke boomstructuren. Dit opvallende sculptuur geeft beweging en grandeur aan de ruimte en zorgt voor indirect invallend daglicht. Het is een ruimte voor overdenkingen, oriëntatie en een ruimte waar je andere kunt ontmoeten.

Vanuit het atrium is er rondom zicht op alle activiteiten die in het gebouw plaatsvinden. Op de begane grond zijn dat onder meer diverse praktijk- en practicumruimten en op de verdieping zijn dat de vier onderwijsgebieden van 500m² groot. Voor elk leerjaar één. Deze gebieden zijn juist vrij van dragende kolommen waardoor de ruimte volledig geschikt is voor onderwijs en naar wens ingericht kan worden voor praktijk of theorie lessen of voor het individueel of in groepsverband werken. Op deze manier is een overzichtelijke en volwassen onderwijsomgeving voor de leerlingen gecreëerd.

01-10 en Spring kozen voor een rationeel betoncasco als bouwsysteem. Deze materiaalsoort kreeg een centrale rol in het ontwerp en werd bepalend voor diverse aspecten van het gebouw. Beton maakte het mogelijk om vloeroverspanningen van 16 meter te realiseren en zo de vrije indeelbaarheid van de ruimte maximaal te maken.

Het totale exterieur herinnert aan de architectuur uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, waarmee een link is gelegd naar de voorgeschreven bouwstijl van de toekomstige aangrenzende woonwijk.Het gebouw ligt op een eiland in een overgangsgebied tussen woonwijk en bedrijventerrein en vormt een samenleving in het klein. Een schoolvoorbeeld voor een nieuwe generatie adequaat ingerichte educatieve gebouwen, dat is VMBO Melanchthon Berkroden. Met een volwassen en professionele werkomgeving, een hoogwaardig binnenklimaat en volledig uitgerust met moderne (leer-)faciliteiten voor docenten en leerlingen.

Meer informatie op de website van Spring Architecten

Download de projectfiche