4 op de 5 Vlaamse klassen is slecht verlucht

4 op de 5 Vlaamse klassen is slecht verlucht, een opmerkelijk cijfer.  Ook getest op mensen wil weten wat dat voor gevolgen heeft.

CO2 is onze leidraad.  Het is namelijk een goede indicator voor ventilatie.  Wanneer er weinig CO2 hangt in een kleine ruimte, met relatief veel mensen, mag je er vanuit gaan dat er goed verlucht wordt en dat de mogelijke toxische stoffen die aanwezig zijn ook via de lucht weggevoerd worden.

We onderzoeken 3 zaken: de lucht in de klas, de prestatie van de leerlingen en hun gevoel van welbehagen. Eerst in een slecht verluchte klas, vervolgens in een goed verluchte klas.

We doen onze test op 2 tijdstippen.  In de voormiddag laten we de raam dicht en stijgt het CO2- niveau.  In de namiddag gaat de raam open en daalt het CO2- niveau. We zien dat de kinderen in de voormiddag slechter presteren dan in de namiddag en dat ze zich slechter voelen.  Logisch, aangezien het niveau van mogelijk toxische stoffen in de voormiddag hoger is. Ventilatie speelt dus een belangrijke rol bij het presteren in de klas.

Bron: Eén – Ook getest op mensen