86 energieprojecten hoger onderwijs voor 15.000 ton minder CO2 per jaar

17 hogescholen en universiteiten kunnen bijna 8 miljoen euro investeren in energiebesparende maatregelen in hun bestaande gebouwen. Op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering 86 klimaatvriendelijke investeringsprojecten goedgekeurd. De projecten zorgen voor 15.000 ton minder CO2-uitstoot per jaar De hogescholen en universiteiten kunnen rekenen op 50% subsidie. Het is één van de 11 grote klimaatacties waartoe onderwijs zich engageert, zoals afgesproken op de Vlaamse Klimaat- en Energietop begin december 2016.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits kent vandaag de eerste 8 van 54 miljoen euro aan middelen uit het Vlaams Klimaatfonds toe voor energie­besparende maatregelen. 17 hogescholen en universiteiten kunnen samen zo 86 renovatieprojecten realiseren. Het gaat om het isoleren van daken, muren en vloeren, om de plaatsing van nieuwe ramen, de installatie van een zonneboiler of een warmtepomp, energiezuinige verlichting of de vervanging van verwarmingsketels. Door minder energie te verbruiken daalt de CO2-uitstoot.

Na een oproep werden er 180 projecten ingediend. 86 projecten werden door een jury geselecteerd. Het gaat om die projecten die voor de grootste CO2-reductie op 15 jaar tijd zorgen. Een project kan voor 50 % gesubsidieerd worden met een plafond van 500.000 euro per project. Er werd een maximumlimiet vooropgesteld van 2 miljoen euro per onderwijsinstelling. De projecten worden uitgevoerd tussen 2017 en 2019. Volgend jaar volgt er een nieuwe oproep en krijgen hoger onderwijsinstellingen opnieuw de kans om duurzame energieprojecten in te dienen.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Het hoger onderwijs heeft met zijn uitgebreid gebouwenpatrimonium een groot potentieel om energie te besparen. Hoewel bij nieuwbouw- en renovatieprojecten vandaag al heel wat aandacht gaat naar energiezuinigheid, kunnen in bestaande gebouwen nog heel wat energie-efficiëntiewinsten behaald worden. Om zo’n projecten mogelijk te maken voorzien we in 8 miljoen euro subsidies. Met deze klimaatvriendelijke investeringen kunnen we de CO2-uitstoot doen dalen met 15.000 ton per jaar, wat gelijk is aan de uitstoot van zo’n 18 miljoen km met de vrachtwagen.”

Overzicht subsidie per instelling

Bron: Persbericht kabinet Vlaams minister van Onderwijs