Architectenbureau Bressers breidt kleuterschool Windekind uit

De kleuters van basisschool Windekind uit Denderwindeke kunnen binnenkort spelen in nieuwe klaslokalen. Architectenbureau Bressers deed mee aan de wedstrijd om een nieuwbouw te ontwerpen met klassen en een polyvalente zaal. Het moderne geheel kreeg verschillende duurzame technieken mee.

Containerklassen

Architectenbureau Bressers ontwerpt de uitbreiding voor de stedelijke kleuterschool Windekind in Denderwindeke, een deelgemeente van Ninove. De opdracht bestaat uit de studie, veiligheidscoördinatie en opvolging van de uitbreidingswerken aan de stedelijke basisschool met een nieuwbouw. Die vervangt vier containerklassen door een duurzaam gebouw. Naast vier klaslokalen komt er ook een polyvalente zaal die als turnzaal en eetzaal zal dienst doen. De polyvalente zaal zal ook ter beschikking staan van derden.

Buurtbuffer

De L-vorm van het ontwerp sluit aan bij het bestaande schoolgebouw en bakent het terrein af. Op die manier krijgen de kinderen een duidelijk afgebakende speelplaats. De buurt profiteert van de extra geluidsbuffer. Bressers: “Hoewel we hier een modern gebouw aan de buurt toevoegen, stoort dit niet omdat de schaal en vormgeving naadloos aansluiten op de omgeving. De polyvalente zaal is zo ingeplant dat die een meerwaarde kan bieden voor de buurt.”

Houtskeletbouw

In samenspraak met Tecclem, het studiebureau stabiliteit, besloot Bressers de eerste verdieping in houtskeletbouw uit te voeren. Zo blijft het gewicht beperkt en blijven de steunbalken van de polyvalente zaal binnen de perken. De technieken voor de polyvalente zaal steekt het architectenbureau in een verhoogde vloer.

Verschillende duurzame technieken krijgen een toepassing, gemeente Ninhove dacht mee aan de toekomst van het gebouw. Zo komt in de kleuterschool een ventilatiesysteem D met warmtewinning en DDC-sturing. Verder krijgt het gebouw een warmtepomp. Een groendak en fotovoltaïsche panelen maken het duurzaam geheel af.

Bron: Architectura.be