Architecten|en|en & Studio Leon Thier

Project: Augustinianum Eindhoven

 

Het Augustinianum staat in Eindhoven bekend als ‘school voor slimme leerlingen’. De ambitie van de school is om naast gedegen onderwijs ook sport, drama en popmuziek in te zetten als beeldmerk. Een school die uitstraalt waar hij voor staat en inhoud geeft aan het lesprogramma.

Het Augustinianum is van oorsprong een klassiek gymnasium, geleid door Paters Augustijnen. De bestaande huisvesting uit de jaren ’50 bleek echter niet meer geschikt voor de eisen van de huidige tijd. Besloten werd om op de voormalige sportvelden langs het bestaande gebouw een compacte nieuwbouw te realiseren. Centraal ontwerpidee voor deze nieuwbouw was de Agora. De Agora, letterlijk ‘verzamelplaats.’ was in veel Griekse steden de plek waar handel werd gedreven en waar men elkaar ontmoette. In het Augustinianum dient de Agora als symbool voor ontmoeting, gelegen in het hart van de school. Rondom deze ruimte liggen op verschillende verdiepingen de diverse ‘Vakdomeinen’ gericht op alfa, beta en gamma.

Door de klaslokalen en stafruimten aan de buitengevels te leggen, ontstaat rondom de Agora een flexibele zone met allerlei functies. De Agoravloer loopt in terrassen op tot de eerste verdieping, waardoor een bijzonder leer- en pauzelandschap ontstaat dat ook kan dienen als tribune bij voorstellingen. Het podium aan het einde van deze tribune loopt van binnen naar buiten door, slechts gescheiden door een groot theaterraam met uitzicht op het groen. In dit venster is het fraaie glas-in-loodraam, met een afbeelding van St. Augustinus, uit het oude schoolgebouw opnieuw opgenomen.

Boven het podium ligt de centrale Mediatheek, een mooie hoge studieruimte. Aan de buitenzijde biedt de mediatheek samen met het Buitenpodium een kenmerkend beeld richting de straat. De Agora en het podium zijn in het dagelijkse leven van de school een geliefde plek voor de pauze. Bij mooi weer is er rondom de school tevens voldoende pauzegelegenheid in het groen.

Onder de oplopende tribune van de Agora, bevindt zich op de begane grond de ‘underground’ met ruimten voor drama, muziek, kunst en cultuur. Boven aan de tribunetrap zijn de sportzalen gelegen, vanwaar men via grote vensters kan uitkijken over de sportvelden. De opgetilde sportzalen worden gedragen door A-vormige kolommen, een echo van de karakteristieke betonelementen op het dak van het oude schoolgebouw. Onder de sportzalen is de fietsenstalling gesitueerd.

De gevels van het gebouw zijn opgetrokken in een bonte gelige steen, met een plint van prefab beton elementen. Ook hierin komt de ‘A’ van het Augustinianum terug. De vensters van de lokalen zijn geplaatst in lange raamstroken. De trappenhuizen steken buiten en boven het volume uit en vormen boven het dak een logische plek voor de vele installaties, die zo uit het zicht konden blijven.
Het ontwerp is een coproductie van Architecten en|en & Studio Leon Thier. Voor Leon Thier was deze opdracht extra persoonlijk, aangezien hij een oud-leerling is van het Augustinianum.

“De architecten creëren met hoofd, buik en hart waardoor het ontwerp bij je past en raakt.”
Maarten de Veth, rector

Meer informatie op de website van Architecten|en|en & Studio Leon Thier