Atelier Kempe Thill en aNNo architecten verzorgen renovatie en uitbreiding Hogere Zeevaartschool Antwerpen (B)

Na de tweede ronde van de internationale architectuurwedstrijd kwam het team van Atelier Kempe Thill en aNNo als winnaar uit de bus. Zij mogen dus de renovatie en de uitbreiding van de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen voor hun rekening nemen. Het bestaande modernistische schoolgebouw uit 1931 wordt gerestaureerd en via een halfverdiept onderwijsplatform verbonden met een nieuw multifunctioneel onderwijsgebouw.

Vroegmodernistisch monument gerestaureerd

Het nieuwe gebouwencomplex van de Hogere Zeevaartschool bevindt zich ten noorden van het Antwerpse historische centrum en krijgt een prominente plaats in de Scheldebocht. Het bouwwerk van zo’n 15 000m2 krijgt drie delen. Ten eerste wordt het bestaande vroegmodernistische pand van de Brusselse architecten Van Kriekinge en zoon gerestaureerd en gemoderniseerd, onder andere door het ongedaan maken van verschillende latere uitbreidingen. Het U-vormige gebouw met zijn opvallende lichte interieur en wandschilderingen geldt als één van de belangrijkste Vlaamse monumenten van de moderne tijd.

Transparante nieuwbouw met halfverdiepte verbinding

Bovendien krijgt het instituut een volledig nieuw onderwijsgebouw met daarin een bibliotheek, verschillende labo’s en onderwijslokalen en enkele ruimtes voor scheepvaartsimulatoren. Het oude en het nieuwe gebouw worden verbonden via een halfverdiept, semipubliek onderwijsplatform. Deze verbinding is voor de hele Antwerpse scheepvaartsector bestemd en zal naast drie auditoria ook een restaurant, een aantal informele studielandschappen en enkele grote werkplaatsen voor proefopstellingen bevatten. Op het dak hebben Atelier Kempe Thill en aNNo ten slotte de aanleg van een plein gepland.

Bron: Architectura