Brede Bossche School Nieuw Zuid wint PassiefBouwen Award 2013

De Brede Bossche School Nieuw Zuid heeft de PassiefBouwen Award 2013 gewonnen. De award is in ontvangst genomen door wethouder Huib van Olden van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en Carool Meijs van BrabantWonen. In een samenwerking tussen woningcorporatie BrabantWonen en gemeente ’s-Hertogenbosch is de Brede Bossche School Nieuw Zuid grotendeels gebouwd volgens het passief bouwen concept. Uit dit project bleek dat passief bouwen uitstekend samengaat met het frisse scholen concept.

Deze brede school is een technisch hoogstandje van een duurzaam, energiezuinig en gezond multifunctioneel gebouw, waarbij het kindcentrum een gezond binnenklimaat heeft. Deze combinatie van passief bouwen en frisse scholen is uniek in de toepassing van een multifunctionele accommodatie. De award is een bevestiging dat de hoge ambities zijn waargemaakt en is daarom een compliment aan het bouwteam, bestaande uit woningcorporatie BrabantWonen, gemeente ’s-Hertogenbosch, Compen Architecten, Bouwbedrijf Gebr. Van Stiphout, VIAC installatieadvies, ingenieursbureau Goudstikker-de Vries en Passiefhuis adviseur BERGENBOS.

Award

Jaarlijks reikt Stichting PassiefBouwen.nl de PassiefBouwen Award uit. Deze award wordt uitgereikt aan een project dat in het voorafgaande jaar gerealiseerd is en waarbij het passief bouwen concept is toegepast. In totaal waren er dit jaar 11 nominaties, verdeeld over drie categorieën: Nieuwbouw, Renovatie en Overige gebouwen. De Stichting PassiefBouwen.nl is in het leven geroepen om de toepassing van passief bouwen in Nederland te stimuleren.

Passief bouwen

Het passief bouwen concept is bij de Brede Bossche School Nieuw Zuid door een bijzonder goede isolatie van de muren, dak en de fundering, zodat er geen energie verloren gaat. Een goed gebruik van de warmte van de zon zorgt er ook voor dat er nauwelijks energie nodig is voor verwarming. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van ‘passieve’ warmtebronnen, zoals de natuurlijke lichaamswarmte en de verlichting. Met deze toepassingen verwarmt het gebouw zichzelf en blijft het in de zomer koel.

Frisse school

Door de toepassing van het Frisse Scholen concept heeft het kindcentrum een gezond binnenklimaat. Dit heeft een positief effect op de gezondheid en het ziekteverzuim. Een gezond binnenklimaat zorgt ervoor dat kinderen aan het einde van de dag niet suf zijn door een te hoog CO2-gehalte. Per klaslokaal regelt het klimaatsysteem de ventilatie, meet de temperaturen en de CO2-concentratie en stuurt dit, waar nodig, bij. Met het eindresultaat dat het kindcentrum een zeer aangenaam binnenklimaat heeft en een laag energieverbruik.

Brede Bossche School Nieuw Zuid

De Brede Bossche School Zuid is een brede school in de nieuwbouwwijk Meerendonk, op de grens met de Gestelse Buurt in ’s-Hertogenbosch. Deze brede school is inmiddels een bruisend hart van de wijk. Het gebouw biedt onderdak aan het kindcentrum de Vlindertuin, met daarin een basisschool, kinderopvang, buitenschoolse opvang en een peuterarrangement. Ook heeft de Brede Bossche School Nieuw Zuid een buurthuisfunctie met diverse activiteiten voor en door bewoners en biedt het onderdak aan het Wijkplein Nieuw Zuid, de SchoolBieb, het Computerhuis, het Wijktheater en een sportzaal.

Bron: BrabantWonen