BURO II & ARCHI+I tekent nieuwe school en kinderopvang voor Ingelmunster

De oude gebouwen van BLO-school de Zon in Ingelmunster zijn al een tijdje gesloopt. In de plaats komt er een nieuw gebouw voor zowel de school als buitenschoolse kinderopvang Villa Max naar een ontwerp van BURO II & ARCHI+I. De nieuwe klaslokalen, refter en polyvalente ruimtes kunnen in normale omstandigheden begin 2018 in gebruik genomen worden.

Het nieuwe gebouw zal aan de ene kant aansluiten op de bestaande vleugel van gemeenteschool De Wingerd. Vanuit de Bollewerpstraat ligt de voorgevel in lijn met het Ontmoetingscentrum waardoor het gebouw onmiddellijk in het oog springt. Zo krijgt Villa Max een eigen gezicht.

Groen binnen- en buitenplein

Het slopen van de oude BLO-klassen, de refter, de burelen van de jeugd- en cultuurdienst en de achterliggende berging zorgt ervoor dat de ontwerpers de nieuwbouw op een andere manier kunnen oriënteren. Zo is er ruimte voor een binnenplein met een ruime en groene speelruimte. Ook aan de buitenzijde van het bouwblok komt extra groen, met een kiss-and-ridezone en een doorgang naar het klooster. In een latere fase zal het groene buitenplein ook deel uitmaken van de voetgangers- en fietsersas op de site van brouwerij Van Honsebrouck. De jeugddienst zelf krijgt een nieuwe locatie in het gebouw in de Bollewerpstraat 1, dat het gemeentebestuur recent aankocht.

Het voorplein en de groene speeltuin zijn met elkaar gelinkt via een (afsluitbaar) pad tussen het Ontmoetingscentrum en het nieuwe gebouw. De tussenruimte die zo ontstaat zorgt ervoor dat de groene speeltuin zichtbaar wordt vanaf het voorplein en maakt de site toegankelijk voor nooddiensten.

De façade van het nieuwe schoolgebouw wordt opgetrokken in lichtgrijze leien, wat mooi aansluit op het bestaande, grijze schoolgebouw. Met het hout op het gelijkvloers krijgt de nieuwe school een warme en huiselijke sfeer. De materialen zijn allemaal natuurlijk of neutraal van kleur, waardoor het project zich heel goed inpast in zijn omgeving.

Binnenruimte

De Zon en Villa Max krijgen elke een eigen identiteit. De kinderopvang komt op het gelijkvloers in rechtstreeks contact met de speeltuin. De Zon neemt de verdieping in. Alles in het ontwerp is compact en kwalitatief opgevat. Zo is er in de circulatieruimtes aandacht voor ruimtelijke ervaring en lichtinval.

Door van de noodzakelijke evacuatietrap een visueel aantrekkelijke buitentrap te maken, vormt deze mee het gezicht van het gebouw met een speel- en zitfunctie. De noodzakelijke gang op het gelijkvloers die de speelruimtes, sanitaire functies, keuken, bergruimtes en administratieve functies van de kinderopvang met elkaar verbindt, wordt een brede, lichte, hoge speelruimte/foyer/vestiaire.

Op de verdieping komt een brede, lichte gang met zicht op de foyer, het inkomplein en de speeltuin.

De speelruimtes van Villa Max kunnen niet alleen dienst doen als eetruimte, maar ook als overdekte speelplaats dankzij hun goede aansluiting via de brede schuiframen met de speeltuin. Door het gebruik van spaceflextafels verandert de speelruimte in een mum van tijd in een eetruimte. Ook in de keuken zijn klas- en opvangactiviteiten mogelijk.

“Door de goede verstandhouding met de bouwheer hebben wij een school kunnen ontwerpen die maximaal tegemoet komt aan de noden van het kind, dankzij het grote ruimtegevoel, de duidelijke circulatie en het royaal binnenstromende licht.”

Goede oriëntatie

Het gebouw is noord-zuid georiënteerd, ideaal om op een eenvoudige manier het budget te beheersen: via een transparante luifel aan de zuidgevel op het gelijkvloers en mobiele screens op de eerste verdieping winnen we warmte in de winter (bij lage zonnestand) en weren de zon in de zomer (bij hoge zonnestand).

Langs de noordgevel komt constant daglicht binnen, wat zeer bevorderlijk is voor de concentratie en kunstlicht tot het minimum beperkt. De massieve structuur zorgt voor voldoende warmtebuffering. Het gebouw wordt zo compact mogelijk gehouden om de warmteverliesoppervlakte minimaal te houden.

De eerste schooldag in het gebouw is voorzien in januari 2018. De ontwerpers van BURO II & ARCHI+I zijn verheugd aan dit project te mogen meewerken. Claude Labeeuw, COO van BURO II & ARCHI+I: “Door de goede verstandhouding met de bouwheer hebben wij een school kunnen ontwerpen die maximaal tegemoet komt aan de noden van het kind, dankzij het grote ruimtegevoel, de duidelijke circulatie en het royaal binnenstromende licht.”

Bron: architectura.be