cepezed

Project: Graafschap College Doetinchem

Het Graafschap College te Doetinchem opende 16 oktober 2018 zijn nieuw vestiging op Sportpark Zuid. Architectenbureau cepezed en cepezedinterieur vervaardigden het integrale ontwerp voor het moderne schoolgebouw voor ruim 700 leerlingen van de opleidingen Sport & Bewegen en Veiligheid & Vakmanschap. Sportpark Zuid, op de plaats waar voorheen een tennishal stond is voor deze opleidingen een ideale locatie, omdat gebruik wordt gemaakt van de sportvelden en andere voorzieningen, zoals een topsporthal. Het Graafschap College is één van de eerste gasloze scholen in Nederland.

Het schoolgebouw is gestructureerd rond een groot, centraal atrium, waarvan de vloer trapsgewijs oploopt. Met veel verschillende zitplekken doet het atrium dienst als ontmoetingsplaats en kantine voor de circa 700 leerlingen. Grote lichtstraten in het dak van het atrium laten daglicht tot diep in de school doordringen. Op elke verdieping is het atrium omgeven door een omloop met een balustrade van roestvrijstaal gaas. De omlopen ontsluiten de klaslokalen, die aan de buitengevels liggen.

Op de begane grond vinden we speciale functies als de keuken, de docentenkamer en een aantal spreekkamers. Hier zijn, met een eigen ingang, ook twee externe huurders ondergebracht. Om vanaf de begane grond over het parkeerterrein heen te kunnen kijken, en om het gebouw het aanzicht van een paviljoen in het groen te geven, is de school een halve verdieping opgetild en op een basement geplaatst. Langs het parkeerterrein is het hoogteverschil overbrugd door een langgerekte, landschappelijke trap waarin ook een hellingbaan is opgenomen. Het basement loopt aan de oostelijke kopgevel door in een verhoogd schoolplein met de entree. Voor de helft is de school onderkelderd met een souterrain waarin zich een natuurlijk geventileerde fietsenstalling alsmede de kleedkamers en de lockers bevinden.

De gevels zijn horizontaal geleed, met afwisselend stroken glas en zwarte aluminium panelen. Behalve aan de noordzijde is voor de gevels een tweede huid van cortenstaal geplaatst, met een vormgeving die refereert aan de eiken die rond de school staan. Het cortenstaal, dat tevens dient als zonwering, is geperforeerd, zodat er voldoende zicht is van binnen naar buiten.

cepezedinterieur heeft de binnenruimte voor zijn rekening genomen. De identiteit van beide opleidingen is herkenbaar in de look & feel van het gebouw, die tot uitdrukking komt in een harmonieuze combinatie van materialen, texturen en grafische elementen. Gerelateerd aan Veiligheid & Vakmanschap, een opleiding die voorbereidt op een baan bij defensie, is met stoere materialen als zwart rubber en kopshout voor de vloe- ren een solide basis geschapen. Accenten zijn aangebracht met bijvoorbeeld prints en meubelstofferingen in neonkleuren, die weer meer gerelateerd zijn aan Sport & Bewegen.

Meer informatie op de website van cepezed

Foto’s: Dirk Verwoerd en Lucas van der Wee