diederendirrix architecten realiseert woon- en onderwijsgebouw Musa

Het woon- en onderwijsgebouw Musa in Rotterdam is in juli in gebruik genomen. Het gebouw maakt deel uit van de Pols in Rotterdam, het havengebied dat de overgang vormt tussen de Kop van Zuid en het schiereiland. Musa is het eerste nieuwe gebouw binnen de revitalisering van dit verwaarloosde binnenstedelijke gebied en is ontwikkeld door woningcorporatie WoonCompas. Het complex van 27.000 m2 bevat twee scholen voor voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo), een grote deelbare sporthal, wijkvoorzieningen, een ondergrondse parkeergarage en 135 appartementen voor sociale huur. diederendirrix is verantwoordelijk voor het ontwerp van het complex inclusief de inrichting van de buitenruimte.

Robuuste architectuur en verfijnde details

Musa moest een vriendelijk en aansprekend woon-onderwijsgebouw zijn, maar ook aansluiten op de grote bouwvolumes. diederendirrix ontwierp een complex van grote bouwvolumes, die met robuuste gevelvlakken in donkere baksteen en beton refereren aan de oude pakhuizen en de oorspronkelijke havenarchitectuur. Dichterbij zijn de verfijnde details, materialen en ritmes zichtbaar, die de gevels de uitstraling van een woongebouw geven. De bakstenen in de gevels glinsteren en lichten op in het daglicht. Stroken bakstenen, ingeklemd tussen betonnen lijsten, lopen als een subtiel vlechtwerk over de stoere gevels.

Ontmoeting tussen bewoners en leerlingen

In het grote complex zijn de functies slim in elkaar gepast zodat ruimtes in de toekomst op meerdere manieren gebruikt kunnen worden. Een van de scholen is rond een groot atrium geplaatst, dat dient als aula en ontmoetingsplek voor leerlingen, docenten en andere gebruikers. Beide scholen delen de sportzaal, die ook een openbare entree heeft zodat deze in de avonduren kan worden verhuurd. Op het dak tussen de twee hogere torens is een groot, groen plein gemaakt, waar zowel de leerlingen pauze houden als de bewoners buiten kunnen zitten. De begane grond is een levendige plint, met rondom het gebouw de ingangen van de scholen, sporthal, woningen en andere functies.

Persbericht diederendirrix