Duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland staat op de campus HAN Nijmegen

De Solar City Nijmegen is een bijzonder en duurzaam gebouw rijker. Het I/O-gebouw is sinds kort het nieuwe onderkomen van de Faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). I/O is het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland. Een voortreffelijke score op de Milieu-Index Gebouw (MIG: 283) en een gunstige Energieprestatiecoëfficiënt (EPC: 0,25) getuigen hiervan. Voor de score is alleen gerekend met wat er in en op het gebouw zelf wordt opgewekt. De uiterlijke verschijningsvorm is bepaald vanuit de duurzaamheidsaspecten en met respect voor de omliggende bebouwing. Het gebouw wordt in november dit jaar officieel geopend, maar is nu al voor diverse duurzaamheidsprijzen genomineerd.

Duurzaamheid komt op alle niveaus tot uiting. Denk aan: waterverbruik, materiaalgebruik, luchtkwaliteit, akoestiek, visueel comfort en verlichting. Het resultaat is een energiezuinig gebouw dat grotendeels zelf in zijn energiebehoefte voorziet. Een warmte- en koudeopslag (wko) en zonnepanelen op het dak zorgen onderaan de streep zelfs voor energiewinst. Op die manier besparen ook andere gebouwen op de HAN Campus op hun energierekening.

Duurzaamheid gaat in het nieuwe gebouw hand in hand met onderwijscomfort. Van binnen domineren natuurlijke materialen, veel daglicht en rustige kleuren. Daardoor ervaar je een overzichtelijk en open gebouw. Een ruim opgezet atrium geeft de gebruiker licht, ruimte en nodigt uit tot interactie. In het glazen dak van het atrium zijn PV panelen geïntegreerd zodat ze meehelpen in het kader van zonwering.

De ontmoeting is vooral op de begane grond bedacht, met het prachtige studielandschap, de entree en het werkcafé. De verdiepingen worden door luchtbruggen verbonden, die de hoger gelegen etages verbinden. De etages liggen trapsgewijs op elkaar. Elke verdieping ligt een stuk naar voren of naar achter geschoven. Hierdoor ontstaan dakterrassen die ruimte scheppen voor extra groen op en rondom het gebouw. De trapconstructie zorgt ervoor dat de noordelijk naastgelegen huizen hun dagelijkse portie zon en daglicht behouden. Duurzaam bouwen betekent voor LIAG het creëren van meer biodiversiteit dan een gebouw ‘gebruikt’. Door groene aanplant in, om, op en aan het gebouw is er een nieuw microklimaat gecreëerd en geven we planten en dieren van het terrein hun habitat weer terug.

Het I/O gebouw bevat voornamelijk onderwijs- en sportfuncties en biedt uitstekende voorzieningen voor circa 3.600 studenten. De totale omvang van het gebouw is 36.633 m2 (bruto vloer oppervlak/ BVO) waarvan onderwijsfunctie: 16.641 m2 en drie bouwlagen ondergronds parkeren voor 650 parkeerplaatsen.

Het nieuwe I/O gebouw is de sluitsteen en tevens het meest duurzame gezicht van de HAN Campus Nijmegen. Deze nieuwbouw is niet alleen maar het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland, maar vooral een gezond gebouw waarin het prettig verblijven is.

Bron: LIAG architecten en bouwadviseurs