Flexibiliteit in eenvoud: Nero herontwerpt vrije basisschool De Peereboom (B)

Nero architecten ontwerpt in opdracht van DBFM Scholen van Morgen een nieuw gebouw voor de Ledegemse vrije basisschool De Peereboom. De huidige gebouwen zijn afgekeurd en zullen daarom tegen de vlakte gaan. In de plaats komt een nieuw gebouw van zo een 1500 m2 dat zich kenmerkt door eenvoud en flexibiliteit.

Centraal atrium

Het belangrijkste kenmerk van het gebouw is zonder twijfel het centrale atrium waarrond alle klassen liggen. Leerkrachten en directie kunnen deze klassen koppelen om grotere ruimtes te creëren voor allerhande activiteiten of interactieve lesopdrachten. Het atrium daarentegen fungeert als de ontmoetingsplaats binnen de klassencirkel. De architecten hebben het gebouw gebaseerd op een strak grid van 9 op 7 meter, zodat het gebouw eenvoudig oogt, maar uiterst flexibel in te delen is.

Ruimte creëren

De nieuwe school is, zoals het vorige gebouw, als compact volume ingepland in de meest strategische hoek van het perceel. Dit volume behoudt een grote afstand tot het kleutergebouw, waardoor de tussenruimte bruikbaar en overzichtelijk blijft en de oppervlakte van de speelplaats optimaal is. De lichte, karakteristieke luifelstructuur op de campus verwelkomt ten slotte alle bezoekers en begeleidt hen naar het atrium.

Nero’s ontwerp is eenvoudig en flexibel: de flexibel in te delen klassencirkel omarmt het atrium als een kern die interactie binnen de school bevordert.

Bron: Architectura.be