Gents kinderdagverblijf ontworpen als passiefgebouw

Zwijnaarde krijgt met De Boekenmolen een nieuw kinderdagverblijf. De nieuwbouw krijgt een plek op de site van de peutertuin, die gaat verhuizen. Het stadsbestuur nam Architectenbureau Bressers onder de arm voor dit passiefgebouw.

De peutertuin verhuist naar een nieuwe locatie omwille van de capaciteitsuitbreiding van de school. De nieuwe peutertuin zal gerealiseerd worden op de site gelegen aan woonzorgcentrum De Zonnebloem. Architectenbureau Bressers gaat de peutertuin omvormen tot een kinderdagverblijf. Het stadsbestuur opteert bij deze nieuwbouw uitdrukkelijk voor passiefbouw.

Eenvoud en functionaliteit als uitgangspunt

Een duidelijke organisatie, een goede leesbaarheid en een overzichtelijke aaneenschakeling van verschillende functies waren een belangrijk uitgangspunt tijdens het ontwerpen van deze opdracht. Er is m.a.w. voornamelijk gefocust op een rustige en functionele indeling met oog voor materialisatie om een sobere uitstraling te bekomen. “Dit is niet alleen belangrijk teneinde de kinderen een rustgevende omgeving aan te bieden maar is ook noodzakelijk om te komen tot een passiefbouwconcept: een compact gebouw, structureel eenvoudig opgebouwd met weinig complexe details”, klinkt het bij Bressers Architecten.

Natuurlijk licht

De leefruimtes zijn voornamelijk noordwest georiënteerd, aansluitend op de voorziene buitenspeelruimte. Deze oriëntatie zorgt voor binnenvallend zonlicht naar de avond toe, wat aangenaam is maar vrij beperkt voor de lichte, heldere en speelse sfeer die de architecten in dit kinderdagverblijf willen realiseren. Daarom is gekozen om het dak ter hoogte van de leefruimtes in helling te brengen, met een zuidgericht opstaand raam. Zo kan zonlicht tot in de leefruimtes getrokken worden en krijgen deze ruimtes een aangenaam daglicht gedurende de volledige dag. Om het probleem van oververhitting te vermijden, zijn elektrisch bediende screens voorzien.

Het concept om centraal in het gebouw natuurlijk daglicht binnen te brengen, is kostenbesparend gezien bijkomend kunstlicht zal kunnen worden beperkt. Tevens geeft het hellend dak aan de binnenruimte een ruimer en aangenamer gevoel. Aan de kant van de buitenspeelruimte loopt het hellend dak ook verder door om op die manier met een logische, eenvoudige en vloeiende ingreep een overdekte buitenruimte, die mooi aansluit op de leefruimte, te creëren.

Bron: Architectura