Kant-en-klaar schoolconcept ‘De Voorsprong’

Een integraal ontworpen onderwijs huisvesting voor een vaste prijs van € 850 per vierkante meter. Het klinkt utopisch, maar Heddes Bouw & Ontwikkeling kwam samen met haar partners met een nieuw schoolconcept dat hieraan voldoet. ‘De Voorsprong’ is bedoeld om sneller en met minder inspanning een flexibel en duurzaam schoolgebouw neer te zetten. Kant-en-klaar binnen een half jaar.

Volgens ontwikkelaar Boaz de Boer van Heddes Bouw & Ontwikkeling worden vaak dezelfde wensen en eisen gesteld aan de markt voor onderwijshuisvesting. Dit gaf aanleiding tot het ontwikkelen van een compleet en integraal schoolconcept. Zo ontwierp Heddes, in samenwerking met Rudy Uytenhaak architecten, Pieters Bouwtechniek en Schouten Techniek, een complete modulaire school voor primair onderwijs.

Een andere aanleiding wordt gegeven door architect Rudy Uytenhaak zelf: “Dankzij de crisis maar ook (terechte) ambitie, staat men op gespannen voet met de beschikbare middelen. Veel scholen krijgen het iets te hoog in de bol en glijden onderuit. Toen dachten we: kunnen we het concept voor scholen niet wat meer standaardiseren?” Door kennis en ervaring te bundelen is met dit nieuwe concept geprobeerd antwoord te geven op deze vragen.

Modulair casco

De gestandaardiseerde school is volledig opgebouwd uit kolommen. Hierdoor is de indeling vrij te bepalen door de opdrachtgever. Deze basis constructie is vervolgens naar wens uit te breiden in grootte. Er bestaat een één-laagse en twee-laagse variant, met afmetingen die variëren tussen ongeveer 1000 m2 en 2500 m2. Meer flexibiliteit wordt gevonden in het uitrustingsniveau, zo kan er gekozen worden voor bijvoorbeeld flexibele paneelwanden tussen lokalen of aluminium kozijnen. Ook kan het aantal klaslokalen en de grootte daarvan worden aangepast.

Flexibel, compact en duurzaam

Wat betreft interieur is veel te bepalen door de opdrachtgever. Ook voor de omhulling van het schoolgebouw bestaan meerdere varianten. Afwerking en kwaliteit kan per situate verschillen. Zo kan het modulaire schoolgebouw altijd op maat worden gemaakt zodat het aan ieders wensen kan voldoen. Het principe is vooral gericht op nieuwbouw. Bij verouderde scholen moet toch vaak de afweging worden gemaakt: slopen of renoveren. Na het slopen moet de nieuwbouw vaak compacter en duurzamer. Door de gestelde bouwtijd van maximaal een half jaar is ‘De Voorsprong’ ideaal voor vervanging van verouderde schoolgebouwen.

De Voorsprong wordt turnkey opgeleverd. De basis is uit te breiden met diverse pakketten. Zowel de basis als de extra pakketten hebben vooraf vastgestelde prijzen per vierkante meter.

Bron: de Architect