Miljardenbezuinigen op basisonderwijs in Nederland

De kwaliteit van de schoolgebouwen in ons land gaat hard achteruit, want gemeenten bezuinigen honderden miljoenen euro’s per jaar op onderhoud, renovatie en nieuwbouw van schoolgebouwen. Dat blijkt uit een inventarisatie van onderwijswerkgevers samen met RTL Nieuws.

video

1,5 miljard

Jaarlijks krijgen gemeenten van het Rijk zo’n 1,5 miljard euro bedoeld voor schoolgebouwen. Dat geld hoeven ze er echter niet aan te besteden. En dat doen gemeenten meer en meer.

Groei

Zo kwam in 2005 nog 131 miljoen euro uit het potje niet terecht bij de onderhoud of bouw van scholen. In 2007 was dat bedrag al opgelopen tot 295 miljoen en in 2009 werd 381 miljoen euro, oftewel meer dan een kwart van het totaal niet besteed aan waar het voor bedoeld was.

150 basisscholen

Tot nu toe hebben de gemeenten bijna 1,5 miljard euro dat bedoeld was voor de bouw van scholen daaraan niet uitgegeven. Van de 381 miljoen euro die in 2009 niet uitgegeven werd aan schoolgebouwen, hadden we in dat jaar meer dan 150 basisscholen kunnen bouwen. Waar het geld wel aan uitgegeven is, weet niemand.

Bezuinigingen

De PO-raad, de overkoepelende organisatie van basisscholen, hield een steekproef onder de bij hen aangesloten schoolbesturen. De helft zegt dat er de afgelopen jaren inderdaad bezuinigd is op hun scholen.

Bron: RTL Nieuws