Molenbeekse basisschool renoveert ambitieus

De ambitieuze renovatie van de Molenbeekse basisschool De Vier Winden is een voorbeeldinvestering die leidt tot sterke energetische en financiële winsten. Ook qua ruimtegebruik is de school vernieuwend. Plan A Architectenbureau stond in voor het ontwerp van het renovatieproject.

In het centrum van het lage deel van Sint-Jans-Molenbeek schermde dit gebouw de binnenplaats af van de Merchtemsesteenweg, waaraan de school is gelegen. Doelstelling was het gebouw te openen naar de publieke ruimte en de private ruimte van de school hiermee te laten communiceren. De binnenplaats werd visueel en fysiek toegankelijk gemaakt.

Boven op het bestaande gebouw werd een sporthal gebouwd, achter het gebouw werd de luifel uitgebreid en voorzien van een daktuin.

Het gebouw kreeg een nieuwe huid en werd voorzien van de nodige technologie ter garantie van een gezond binnenklimaat en dit volgens de principes van het “Passief bouwen”.

Energetische en financiële winsten

De ambitieuze renovatie van de Molenbeekse basisschool De Vier Winden is een voorbeeldinvestering die leidt tot sterke energetische en financiële winsten. Ook qua ruimtegebruik is de school vernieuwend.

Zoals zovele scholen in België was ‘De Vier Winden’ gehuisvest in een oud, niet-geïsoleerd gebouw uit de jaren 1960. Dankzij een ambitieuze renovatie bespaart de school 41% op elektriciteit en 93% op aardgas. Dat is goed voor een – jaarlijkse – financiële besparing van 16.512 euro. Het betonnen complex, in feite één grote koudebrug, werd volledig gestript. Zo kon worden opgebouwd vanaf het bestaande skelet. Het bouw- en afbraakafval werd zoveel mogelijk hergebruikt voor de renovatie van de school of meegegeven aan ouders. Het gerenoveerde gebouw heeft een netto energiebehoefte van 13 kWh/m² jaar, en een uitstekende luchtdichtheidsgraad van n50 = 1.0h-1. De koeling van de turnzaal gebeurt volledig passief door nachtkoeling. Het comfort in het vernieuwde gebouw is groot, mede dankzij de speciale aandacht voor akoestiek. De verbetering die door de gebruikers het meest geapprecieerd wordt, is het fel verbeterde binnenklimaat.

Pedagogisch project

De polyvalente zaal en keuken van het schoolgebouw worden buiten de schooluren en tijdens de vakanties verhuurd voor vergaderingen van buurtorganisaties, babyborrels, buurtfeesten … Via een pedagogisch project rond energieverbruik streeft de school er ook naar om de schoolkinderen en de buurt te sensibiliseren rond het belang van energiebesparing.

Bron: Architectura