Multifunctioneel en duurzaam onderwijsgebouw Erasmus Universiteit Rotterdam

Een nieuw multifunctioneel onderwijsgebouw is geopend aan de plaza op campus Woudestein in Rotterdam.

Het vijf verdiepingen tellende onderwijsgebouw ‘Polak’ van Erasmus Universiteit biedt ruimte aan 600 moderne studieplekken en heeft een flexibele structuur voor een wisselprogramma. Naast studieplekken en winkels worden tijdelijk studentenwerkplekken van de bibliotheek ondergebracht. Op termijn moet het gebouw onderdak bieden aan de wetenschappelijke gemeenschap.

Duurzame materialen

De duurzame ambities van de Erasmus Universiteit liggen hoog. Het interieur bestaat uit natuurlijke en duurzame materialen in de kleuren rood, oranje en geel, afgewisseld met eikenhout. Verder heeft het gebouw onder andere een duurzame klimaatinstallatie, geoptimaliseerde isolatie, natuurlijke ventilatie en een minimale technische installatie.

Frisse lucht

Uniek aan Polak, ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter, is de gevel. Frisse lucht stroomt naar binnen door bedienbare luikjes in de verticale lamellen. Per windrichting verschillen de lamellen in diepte, waardoor ze het glas helpen beschermen tegen direct zonlicht en zorgen ze voor een schaduwwerking. Polak heeft een GPR-score van 8,5.

Bron: Duurzaam Gebouwd