Passiefschool De Pluim opent eind oktober de deuren

De nieuwe gemeentelijke scholencampus De Pluim in Knokke-Heist wordt eind oktober feestelijk geopend. De leerlingen van de voormalige scholen De Vonk en Zevenkote lopen er inmiddels al een kleine maand rond. De school is gevestigd op een terrein van twee hectare dat grenst aan weiden en akkers. Met dit project realiseerde bouwheer AGSO Knokke-Heist de wens van het gemeentebestuur om te investeren in een eigentijds schoolgebouw in een groene omgeving. NL Architects kwam in zijn ontwerp tegemoet aan de pedagogische visie van het gemeentebestuur en de schooldirectie. Zowel bij de kleuters als bij de lagere schoolklassen is er veel ruimte voorzien buiten de klas, wat zal aanzetten tot klasoverschrijdend werken en individuele leertrajecten.

De gemeentelijke basisscholen op de sites Zevenkote en De Vonk in de deelgemeente Knokke zullen samengebracht worden op een nieuw terrein van circa twee hectaren dat gelegen is in de oksel gevormd door de Kragendijk met de Jan Devischstraat. Bij het ontwerp van de nieuwe school is uitgegaan van een capaciteit van vierhonderd leerlingen. Het bestuur wenste te investeren in nieuwe, multifunctionele, duurzame en eigentijdse schoolgebouwen in een groene omgeving en heeft daarom gekozen om het gebouw uit te voeren als een passiefbouw.

Multifunctionele sporthal

Het ontwerp van de school is een gebouw met een campusachtige setting. Het hart wordt gevormd door een multifunctionele sporthal waarrond een galerij ligt die de ruimtes in het gebouw verbindt. Van hieruit krijgt men toegang tot de vier omliggende volumes: de lagere school, de kleuterschool, het administratief gedeelte en de polyvalente ruimte.

Het gebouw ligt een halve meter verdiept in de grond en opent zich naar het plein en groen door middel van grote raampartijen en galerijen. Om deze openheid naar de omgeving te kunnen realiseren is er gebruik gemaakt van een skeletstructuur die bestaat uit betonnen kolommen en stalenliggers hierdoor wordt het gebouw ook maximaal flexibel qua indeling en bestemmingswijzigingen in de toekomst.

Bovenop het volume van de lagere school wordt er een lichte staalstructuur “vulkaan” gebouwd met een dubbele functie. Onder de vulkaan komt een open leer- en speelruimte voor de kinderen van de lagere school en tegelijkertijd wordt deze ruimte gebruikt voor de afvoer van warme lucht afkomstig van de ventilatie.

ABT verzorgt voor deze school zowel de stabiliteitsstudie, staat de architect bij met bouwtechnische problemen en regelgeving, beheert het kostenmanagement en volgt de werf in uitvoering op.

Bron: Architectura