Passiefschool Emile Bockstael Brussel plechtig geopend

Brussels nieuwe burgemeester, Yvan Mayeur, opende op 22 januari officieel de deuren van de nieuwe kleuterschool van het Emile Bockstael-Instituut, gerealiseerd volgens de passief-standaard. VK stond in voor de speciale technieken, de gebouwfysica  en de energy engineering van dit project, naar een ontwerp van Nimptsch Architekten en Bureau Bouwtechniek. Het ontwerp werd in 2007 bekroond als voorbeeldgebouw door het Brussels Instituut voor Milieubeheer en stond in 2011 op de shortlist van de 2020challenge award.

Naast de gebruikelijke klassen en kantoren zijn er een grote polyvalente zaal en multimediaruimte voorzien in het gebouw. Vanaf het begin werd een hoog niveau van duurzaamheid vooropgesteld, waaraan werd beantwoord via een doorgedreven integratie van duurzame technieken met duurzame architectuur. De intense wisselwerking tussen architectuur, speciale technieken én stabiliteit resulteerde bijvoorbeeld in een structuur in massief hout – een hergroeibaar materiaal dat volledig past in het cradle-to-cradle principe en tegelijk bijdraagt tot de architecturale identiteit.

Met een netto energieverbruik van 10 kWh/m²/jaar, bijna 11 x minder dan bij een standaardgebouw, beantwoordt het project aan de passiefstandaard. In de eerste plaats wordt dit behaald door een uitstekende isolatie, goede luchtdichtheid en passieve zonnewinst. Deze maatregelen zorgen niet alleen voor een heel laag nergieverbruik maar ook voor veel kleinere installaties voor verwarming. De school wordt in basis verwarmd met een energiezuinige lucht-water warmtepomp. De elektriciteit hiervoor is afkomstig is van photovoltaïsche cellen op het dak. Het systeem is redundant uitgevoerd, en de volledige school kan ook verwarmd worden met slechts 1 huishoudelijke ketel.

Via een lucht-aardwarmtewisselaar (“grondbuis”) kan het gebouw in de zomer ook passief gekoeld worden. Daarbij past de ventilatie zich aan de soms sterk variabele bezetting aan. Deze benadering zorgt voor een meer uniforme temperatuur, met hoger thermisch comfort voor de kinderen en een optimale luchtkwaliteit.

Grote ramen met zonwering beperken daarnaast het gebruik van kunstlicht. Energie voor verlichting wordt verder gereduceerd via daglichtdimming en aanwezigheidsdetectie. Uiteraard wordt ook het regenwater opgevangen. Sanitair warm water wordt aangemaakt via zonnecollectoren, waarbij de condenserende gasketel enkel bij heel grote afname moet bijspringen.

In deze gloednieuwe kleuterschool kunnen 280 kleuters genieten van een veilige, comfortabele en stimulerende omgeving en hun leerkrachten van een aangename werkplek. De integrale ontwerpaanpak stond bovendien garant voor een voorbeeld van duurzaamheid binnen een stedelijke context.

Bron: VK