Rijksbouwmeester luidt noodklok binnenklimaat scholen

De gezondheid en prestaties van meer dan een miljoen kinderen staan onder druk door de onfrisse werkelijkheid van de Nederlandse schoolgebouwen. Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol luidde dinsdag in Nieuwspoort de noodklok voor de gezondheid van de kinderen in Nederland.

Vandaag bespreekt de Tweede Kamer haar rapport ‘Gezond en goed. Scholenbouw in topconditie’.

Noodzaak
De noodzaak voor betere onderwijshuisvesting is groot. Van de anderhalf miljoen leerlingen in het basisonderwijs zit 80% in schoolgebouwen met een slecht binnenklimaat, blijkt uit onderzoek van de Rijksbouwmeester.

Het is hoog tijd om onderwijshuisvesting aan te pakken, benadrukt van der Pol. “Dat het kabinet €100 miljoen heeft vrijgemaakt voor het binnenklimaat en betere energieprestaties van basisscholen juich ik zeer toe. Ik wil graag benadrukken dat voor het realiseren van werkelijk structurele verbeteringen meer stappen noodzakelijk zijn.”

Convenant
Aanleiding voor de toespraak is een unieke samenwerking tussen onderwijs en bouw, vastgelegd in een convenant. Op initiatief van Servicecentrum Scholenbouw vierden PO-raad en de brancheverenigingen uit de bouw op 10 november 2009 dat zij elkaar gevonden hadden. Onder de naam Partnership Scholenbouw zetten deze partijen zich in voor betere onderwijshuisvesting.

Deelnemers aan het convenant zijn de PO-raad, brancheverenigingen (te weten: Bond van Nederlandse Architecten, NLingenieurs, UNETO-VNI, Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Systeembouwend Nederland) en Servicecentrum Scholenbouw.

Programma van Eisen
“De meeste klaslokalen zijn 2.80 meter hoog. In schoolklassen zitten al gauw vijfentwintig leerlingen, die warmte uitstoten en zuurstof nodig hebben. De lage plafonds leiden tot een te hoge CO2-concentratie, waardoor kinderen last kunnen krijgen van ontstekingen aan luchtwegen en hoofdpijnklachten.

Leerlingen eten aan het tafeltje waarop ze ook hun opdrachten maken, omdat een schoolkantine niet is opgenomen in het Programma van Eisen.”

Bron: BouwWereld