Rotterdamse Rudolf Steiner College verhuist naar verbouwde Ambachtsschool

Het Rotterdamse Rudolf Steiner College verhuist in 2015 naar de oude Crooswijkse Ambachtsschool uit 1909. Een klassiek schoolgebouw met hoge ruimten en royale raampartijen. Het gebouw werd al meer dan 20 jaar niet meer als school gebruikt, maar wordt het komende jaar getransformeerd tot een hedendaags, modern schoolgebouw.

Rudolf Steiner College verhuist naar verbouwde Ambachtsschool

De combinatie Arcis-Arconiko heeft de aanbesteding voor het ontwerp en de uitvoering van het schoolgebouw gewonnen. Het team wil de oude Ambachtsschool, dat bestaat uit twee evenwijdige vleugels met een totaaloppervlak van ca. 5000 m2, weer in oude glorie herstellen en de vleugels ruimtelijk verbinden door een nieuw schoolhart met entree en theater.

Bouwkundige ingrepen

De oude gebouwen zijn de laatste decennia nauwelijks onderhouden en dienen daarom ingrijpend aangepakt te worden. De volledige fundering wordt vernieuwd omdat alle houten palen verrot zijn. Na het fundatieherstel kunnen de vloeren geëgaliseerd worden, op sommige verdiepingen zijn de hoogteverschillen meer dan twintig centimeter, en de scheuren in de wanden hersteld. Pas na deze bouwkundige ingrepen kan begonnen worden met het onderhoud en de inrichting van de gebouwen.

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan het combineren van energiezuinigheid en het verbeteren van het binnenmilieu (De Frisse School). Wanden, vloeren en daken worden geïsoleerd volgens de nieuwbouweisen en het enkelglas wordt vervangen door isolerend dubbelglas. Elektra wordt opgewekt met zonne-energie en de warmte wordt uit de grond gehaald. Het energieverbruik ligt dan ook lager dan bij een gemiddelde nieuwbouwschool. Om de leerlingen het energiesysteem te laten ervaren wordt voor educatieve doelstellingen een digitaal energiescherm in de hal opgehangen waarop opwekking en -verbruik af te lezen zijn.

Sterke punten

De sterke punten van het bestaande gebouw worden o.a. ingezet voor de verbetering van het binnenklimaat. Zo worden de hoge ruimten benut voor een optimale luchtverversing zonder dat de gebruikers last hebben van tocht. De grote ramen laten overvloedig daglicht binnen tot diep in de lokalen. Hierdoor vermindert tevens het verbruik van kunstlicht.

Twaalf jaar heeft het Rudolf Steiner College moeten wachten op nieuwe huisvesting. Vanaf zomer 2015 kan de school eindelijk in een nieuw gebouw, dat de kwaliteiten van de historische Ambachtsschool verbindt met de opvattingen en eisen van het hedendaagse Rudolf Steiner College.

Bron: Stedebouw & Architectuur