Scholenbouw in Schaarbeek: tweelingschool in Grote Bosstraat

De plannen voor twee gloednieuwe gemeentelijke basisscholen aan de Optimasite in de Daillywijk in Schaarbeek zijn klaar. In 2018 beginnen de werkzaamheden.

De Nederlandstalige gemeentelijke basisschool De Kriek opende er enkele jaren geleden al met containerklassen. Dat was een primeur, omdat de gemeente Schaarbeek voor het eerst sinds lang weer Nederlandstalig onderwijs aanbood.
Nu zijn de plannen klaar voor twee nieuwe schoolgebouwen op die plek: een Franstalige en een Nederlandstalige, aangevuld met een polyvalente ruimte in een achterliggend gebouw. De plannen zijn van de hand van architectenbureau Java (Brussel) en Geurst & Schulze (Den Haag). Er kunnen op termijn 230 Franstalige en 220 Nederlandstalige kinderen naar school gaan.

Het oude gebouw van Optima, een voormalige farmaciefabriek (zie tekening hieronder) dat al lang als schoolgebouw dienstdoet, gaat tegen de vlakte. Daar komt een nieuw gebouw, net als op het braakliggende terrein, waar zich nu de Nederlandstalige containerklassen bevinden. Daarmee zal het aanzicht van de Grote Bosstraat grondig wijzigen.

De schoolgebouwen worden met een overdekte passerelle verbonden met de achterliggende gebouwen. Die blijven staan. Zo bijvoorbeeld de oude hondenkennel van de politie, die verbouwd wordt tot een polyvalente ruimte.
“We bekijken deze week op een werfvergadering hoe we de huidige school met containerklassen zo goed mogelijk kunnen laten functioneren tijdens de werkzaamheden,” zegt schepen van Onderwijs Adelheid Byttebier (Groen).
In 2018 wordt alles bouwklaar gemaakt. De nieuwbouw zou tegen september 2021 klaar moeten zijn.

Schaarbeek heeft nog meer scholen in aanbouw. Deze tijd wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwbouw van een Nederlandstalige en Franstalige basisschool op de Van Oostsite. Schepen Byttebier: “Die school wordt eind dit jaar opgeleverd. We beginnen er dan een pop-upschool en in september 2018 starten we er volwaardig.”

Bron: BRUZZ