Slechte klaslucht in Vlaamse klassen fnuikt leerprestaties

Het klimaat in Vlaamse klassen is doorgaans niet goed genoeg om op een gezonde manier les te krijgen. Volgens een studie van Test-Aankoop vorig jaar kampen vier op de vijf klassen met zuurstofgebrek. Klasse trok op een winterse schooldag naar drie Leuvense scholen met een CO2-meter. Wat vertelde de meter en hoe krijg je meer zuurstof in de klas?

Zowel in de kleuterklas, secundaire school als hogeschool ging de meter soms in het rood. Dat is een probleem want een slechte luchtkwaliteit is niet alleen ongezond. Ze heeft ook een nadelig effect op het leren van leerlingen. Een raam lichtjes kantelen is vaak genoeg om het klasklimaat opnieuw gezond te maken. Scholen die hun luchtkwaliteit willen meten, kunnen via een Lokaal Gezondheids Overleg (LOGO) een CO2-meter ontlenen.

De koude winter is geen gunstige factor voor een gezond binnenklimaat in Vlaamse klassen. Uit angst voor de kou vragen veel leerlingen om het raam dicht te houden waardoor de opgestapelde CO2 en bijhorende geurtjes het lokaal niet kunnen verlaten. Zowel in de kleuterklas als secundaire school waar Klasse met een CO2-meter naartoe trok, overschreed de CO2-meting ruimschoots de 1000 parts per million (ppm). “Vanaf 1200 ppm dreigen vermoeidheid, hoofdpijn, een pijnlijke keel en last van ogen en neus”, zegt milieudeskundige An De Becker van het LOGO. “Ook de concentratie verslapt, wat wil zeggen dat het leren lijdt onder de slechte klaslucht.” In de hogeschool was de toestand in het algemeen beter omdat de school met een centraal gestuurde ventilatie werkt. In één lokaal was die ventilatie defect waardoor de CO2-waarden ook daar de hoogte inschoten. “Een verkeerd afgestelde ventilatie kan een nog slechtere klaslucht opleveren dan helemaal geen systeem”, waarschuwt milieudeskundige An De Becker.

Om de klaslucht zelf te verbeteren verspreidt Klasse elf eenvoudige tips. U vindt ze hier onderaan. Overschrijden de leerresultaten straks alle normen?

Elke regio in Vlaanderen heeft een medisch milieudeskundige bij wie basisscholen terechtkunnen voor educatief materiaal én om een CO2-meter te ontlenen om zelf de kwalieit van de klaslucht te meten. Vanaf volgend schooljaar komt er ook een aanbod voor secundaire scholen.

Bron: Klasse voor Leraren