Snoeck & Partners steekt Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg in ’t nieuw

Voor het Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg tekende Studiebureau Snoeck & Partners een nieuw klassengebouw, een sanitair blok, een fietsenstalling en een speelplaats. Het gebouw bevat directieruimtes met een vergaderzaal, een secretariaat, een kitchenette en een bureau voor de directeur. Ook kwamen er zes nieuwe algemene en zeven vaklokalen voor de vakken techniek, fysica, aardrijkskunde en ICT.

Een zonnige zuidelijk georiënteerde gang verbindt de klaslokalen. Het spel van zon en schaduw gecreëerd door de zonnewering uit zichtbeton aan de gevel zorgt voor afwisseling en een speels karakter in deze ruimte. De klaslokalen genieten van zachte noord licht en uitzicht over een groen domein achter het gebouw.

Toekomstige uitbreiding mogelijk

De inplanting van het gebouw in verhouding met de bestaande infrastructuur van de school vormde een grote uitdaging. “We hebben gekozen voor een opstelling waarbij toekomstige uitbreiding op het terrein niet uitgesloten wordt”, klinkt het bij Snoeck & Partners.

De draagstructuur van het project bestaat uit een betonnen skelet van kolommen en balken. Daartussen zijn alle wanden uitgevoerd met lichte scheidingsstructuren. In de toekomst biedt dit perspectieven om de indeling van het gebouw gemakkelijk aan te passen aan de noden van de school.

Boeken in een boekenrek

Aan de zuidgevel fungeren zichtbetonnen panelen als zonwering. Snoeck & Partners: “De opstelling van deze panelen dient als een vormelijke verwijzing naar de boeken in een boekenrek.”

Beter dan opgelegd E-peil

Er werd niet voldaan aan de minimum eis van hernieuwbare energie in het gebouw. “Daarom moesten we 10 procent beter doen dan de toenmalig opgelegde E-peil. Dat hebben we gerealiseerd door het optimaliseren van de gebouwschil, het gebruik van daglichtsturing in de klaslokalen en het optimaliseren van het ventilatieconcept”, aldus Snoeck & Partners.

Bron: Architectura.be