St. Michaëlschool in Rotterdam: fraai, comfortabel en duurzaam

Het nieuwe schoolgebouw voor de basisschool St. Michaëlschool in de Rotterdamse wijk Hillegersberg heeft een Frisse Scholen-classificatie B en GPR Gebouw-score van 8,4.

Hierdoor is een einde gekomen aan klachten over tocht, kou en ventilatie. Opdrachtgever RVKO (Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs) kreeg bij deze nieuwbouw de hulp van gebouwverduurzamer Innax en architectenbureau De Zwarte Hond.

Focus op installaties

“Het oude gebouw van de St. Michaelschool was economisch niet meer rendabel en het binnenklimaat was onaangenaam”, vertelt Geert Brugman, beleidsadviseur facilitaire zaken van RVKO. “Omdat het realiseren van een comfortabel gebouw voor ons erg belangrijk was, hebben we ons tijdens het ontwerpproces gefocust op de installaties.” Deze extra investering in de duurzame opwekking resulteert niet alleen in een beter binnenklimaat en comfort, maar ook in lagere energiekosten (63% voor verwarmen) en 55% CO2 reductie.

“Met de nieuwe school hebben we een stimulerende leeromgeving gecreëerd voor onze 560 leerlingen”, vertelt Peter Zuijdam, directeur van St. Michaëlschool. “Het gebouw is groot maar voelt toch huiselijk aan door de leerplekken op de gang, de ruime klaslokalen, de indeling van het gebouw en de toepassing van Amerikaans eikenhout in de afwerking.”

Toekomstbestendig gebouw

De nieuwe school beschikt over een omvang van 3.000 m2 en heeft 24 lokalen en een speellokaal. Een warmte- en koude opslagsysteem met een gesloten bodemwisselaar (WKO), warmtepompen en pv-panelen zorgen voor de duurzame energieopwekking. Voor een optimaal binnenklimaat heeft het gebouw een hoge luchtdichtheid, waardoor er geen sprake meer is van tocht.

De lokalen zijn voorzien van decentrale units voor ventilatie op basis een CO2-en temperatuurregeling voor verwarming en koeling. De vloerslangen zorgen voor de basistemperatuur in de diverse ruimten. Voor een optimaal binnenklimaat fungeert deze in de warme periodes ook als koeling. Aanwezigheidsdetectie en ledverlichting zorgen voor de besparing op verlichting. Daarnaast zijn er in het dak lichtkoepels aangebracht om daglicht door te laten.

Publieksprijs Rotterdam Architectuurprijs

Dit nieuwe schoolgebouw is vorig week woensdag ook in de prijzen gevallen bij de Rotterdam Architectuurprijs, in de categorie utiliteitsbouw Onderwijs. De St. Michaëlschool kreeg de publieksprijs.

Bron: Duurzaam Gebouwd