Unieke vorm nieuwe school benadrukt open karakter

Een schoolgebouw creëren dat uitnodigt en in harmonie is met zijn groene omgeving: dat was het opzet bij de realisatie van een nieuw gebouw voor GO!-basisschool De Brug in Bocholt. Het unieke resultaat maakte het de aannemer bepaald niet simpel.

Het nieuwe schoolgebouw, dat eind 2016 klaar was, kadert in het Scholen van Morgen-programma, de grootschalige publiek-private samenwerking tussen de Vlaamse overheid, AG Real Estate en BNP Paribas Fortis die in totaal 182 verschillende scholenbouwprojecten omvat. Toen GO!-basisschool De Brug uit Bocholt enkele jaren geleden geselecteerd werd voor Scholen van Morgen mochten allerlei architecten op basis van een projectomschrijving een ontwerp indienen. Het Eindhovense UArchitects won het pleit met een uniek plan: een ronde school met een hellend dak op de plaats van het voormalige gebouw, in harmonie met zijn groene omgeving. De opvallende vorm moet het open karakter van de school benadrukken. Zo zijn alle lokalen rond een centraal gelegen polyvalente ruimte gebouwd.

Van licht naar massief
Democo, dat fungeerde als aannemer in het project, kon in oktober 2015 (lees: na de afbraak van het oude volume) beginnen aan de nieuwbouw. Die kondigde zich gezien het opvallende ontwerp aan als een waar huzarenstukje, maar daar deinsde het ervaren bouwbedrijf niet voor terug. “Uitdagingen maken je beter”, steekt werfleider Robin Slechten van wal. “Een van die uitdagingen was natuurlijk de speciale vorm. Het aanbestedingsontwerp was een metaalconstructie in combinatie met een houtskeletbouw. Het was niet evident om die lichte constructie om te vormen naar een massief gebouw dat voldoet aan alles eisen en normen die er vandaag zijn. Een andere uitdaging was het hellende dak. Dat bracht diverse technische moeilijkheden met zich mee mee, waarvoor we een oplossing op maat moesten bedenken. Dat resulteerde in de realisatie van een binnen- en buitenspouwblad met daarin gesegmenteerde ramen, steunend op raamdorpels uit hardsteen waarvan de voorzijde gebogen gefreesd werd.”

Bewuste materiaalkeuze
Het nieuwe gebouw heeft een oppervlakte van 1.882 m², waarvan 1.683 m² voor klaslokalen, administratieve lokalen, de polyvalante zaal, de refter, de keuken en de technische ruimtes. De sportzaal neemt de overige 199 m² in. In de eerste fase werden ook al enkele omgevingswerken voorzien, zoals bijvoorbeeld 1.312 m² open speelplaats. “We gebruikten materiaal met een zacht en natuurlijk uitzicht. Die keuze werd mee bepaald door het idee dat de nieuwe school in harmonie moest zijn met haar omgeving. Zo gebruikten we een lichte, natuurlijke gevelsteen en accoyahout voor de bekleding van een deel van de gevel. Als vloerbekleding is er geopteerd voor een combinatie van een steentapijt en een gietvloer.”

Ook qua technieken en duurzaamheid zijn er best wel enkele bijzonderheden te vermelden. “Om te voldoen aan de EPB-eisen hebben we aan de hand van een simulatie doordacht gezocht naar specifieke opbouwen van vloeren, wanden en technieken. We hebben bijvoorbeeld beslist om de voorziene halogeenverlichting om te vormen naar led, in combinatie met een KNX-besturing. Voorts zijn ook de warmtetransporten in het gebouw bestudeerd. Door een aangepaste materiaalkeuze voor onder meer de muren en de beglazing kon de koeling van het gebouw gereduceerd worden, wat de school een enorme energiebesparing oplevert.”

In een tweede fase, die loopt van januari tot eind april 2017 worden nog een overdekte speelplaats (231 m²) en fietsenstalling (60 m²) aangelegd en verdere omgevingswerken (4568 m²) uitgevoerd. Demtec, een zusteronderneming van Democo, staat nadien in voor het dertigjarige onderhoud van het gebouw. Na deze periode kan De Brug het gebouw overkopen van eigenaar Scholen van Morgen.

Bron: Bouwen aan Vlaanderen