Van koekjesfabriek naar hogeschoolcampus

Met ingang van het huidige collegejaar heeft de Karel de Grote Hogeschool een nieuwe campus in Antwerpen Zuid in gebruik. Het complex bestaat uit getransformeerde en nieuw gerealiseerde gebouwen naar ontwerp van de architectenbureaus Stramien en RAU.

Via een Europese aanbesteding in 2012 werden Stramien en RAU geselecteerd voor het ontwerp van Campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool. De campus is gerealiseerd op het terrein van de voormalige koekjesfabriek Parein op het Antwerpse Zuid en bundelt de opleidingen welzijn, onderwijs en gezondheidszorg.

Het gezamenlijke ontwerp van de bureaus zette sterk in op de interactie van het complex met de omgeving. Daarnaast wilden Stramien en RAU een flexibel gebouw, dat verschillende onderwijsvormen zou toelaten.

Metselwerk
De oorspronkelijke gevels van de Pareinfabriek zijn behouden, samen met de achterliggende structuur, vertelt Stramien. In de oude vleugels bevinden zich, tuseen de oude kolommen en onder de bakstenen gewelven, de kantoren en kleinere leslokalen. In de nieuw gerealiseerde gebouwdelen zijn functies ondergebracht die meer ruimte vragen, zoals de aula’s, de sportzaal, de cafetaria en het open leercentrum.

De gevels aan de straatzijde vertonen een boeiende combinatie van oud en nieuw metselwerk. De oude fabriek werd opgetrokken met rood metselwerk, met een kenmerkend industrieel, strak ritme van open en gesloten delen, legt Stramien uit. In contrast daarmee bieden de nieuwe gevels een spel aan metselwerkverbanden, kleurnuances en raamkaders.

De gevelarchitectuur aan het binnenplein heeft dan weer een zachtere, transparante vormgeving. Dit zorgt voor een hedendaags en helder beeld. Het ruime binnenplein vormt het kloppend hart van de school, waar studenten, docenten en toevallige passanten elkaar treffen.

Toegankelijk en overzichtelijk
De hogeschoolcampus is verankerd in de wijk door middel van een dubbele toegang. Vanaf het treinstation of de tramhalte betreedt men het gebouw via de Brusselstraat. Aan de stadszijde komt men binnen via de Troonplaats, met zijn terrasjes, koffiebars en studentencafés.

Stramien en RAU hebben de campus helder en overzichtelijk georganiseerd. Theorie- en praktijklokalen liggen alle langs de gang rond het centrale binnenplein. Op de begane grond ligt, direct aan de entree, een grote cafetaria met vier ‘foodcorners’. Het leercentrum, met een eigen toegang vanaf het binnenplein, heeft een coffeecorner.

Op de eerste verdieping ligt de panoramazaal, die dient als lobby voor de grootste aula – met 500 zitplaatsen – en zicht biedt op de Konijnenwei. Verder in de gang liggen leslokalen en verblijfsruimten. Soms ontbreekt de wand tussen leslokaal en gang, waardoor maximale transparantie ontstaat en een minimale grens tussen formeel en informeel overleg.

BREEAM excellent
Het volledige gebouw wordt verlicht met leds, voorzien van daglichtsturing en aanwezigheidsdetectie. Nachtventilatie, automatische gestuurde ramen en zonwering met kantelbare, optrekbare lamellen zorgen voor temperatuurbeheersing.

Verwarming geschiedt via een thermal grid, een vraaggestuurd netwerksysteem, dat werkt op lage temperatuur. PV-panelen op het dak zorgen voor energieopwekking. De stookinstallatie is zo ontworpen dat ze kan op termijn kan worden aangesloten op het – nog aan te leggen – lokale warmtenet.

Door deze en tal van andere maatregelen te combineren, heeft het gebouw het label BREEAM excellent behaald. Campus Zuid is het eerste schoolgebouw in Vlaanderen met dit label, aldus Stramien.

Bron: Architectenweb