Vlaamse leraren snakken naar ruimte en frisse lucht

Wat is je grootste ergernis over je schoolgebouw of klaslokaal? Die vraag stelde iSCHOOL aan honderd leraren uit dertig scholen. Bijna een op de drie zet ruimtegebrek met stip op één. Saaie speelplaatsen en stinkende klaslokalen komen op twee en drie.

1. TE WEINIG RUIMTE
Leraren willen meer ruimte in hun school. Ze vragen ook expliciet naar een polyvalente ruimte. Klaslokalen zijn vaak te klein voor het aantal leerlingen dat erin moet. Dat heeft negatieve gevolgen voor didactische werkvormen, er zijn meer spanningen en plagerijen én de luchtkwaliteit is slecht. Veel leraren vinden de lerarenkamer te klein, ze kunnen er niet echt werken.

Als haringen in een ton
“Elk kind heeft recht op voldoende ruimte in de klas, maar dan moet ik een op de twee kleuters buiten zetten. De polyvalente ruimte bestaat uit een speelzaaltje voor turnen en bewegingsleer, voor activiteiten door de GOK-juf enz. In de veel te kleine eetzaal kunnen we terecht voor ICT, maar ook de godsdienstleraar van de lagere school geeft daar les.”

2. KLEINE EN SAAIE SPEELPLAATSEN
Gevaarlijk en verouderd, maar vooral klein én saai. Dat zeggen heel wat leraren over de speelplaats in hun school. Op dé plaats waar leerlingen ruimte moeten krijgen om zich uit te leven, hun energie kwijt te raken, hebben ze gemiddeld soms maar enkele vierkante meters. In 2011 behoren de piepkleine speelplaatsen, vaak geplaveid met ruwe, grijze, losliggende tegels nog lang niet tot het beeldarchief.

Steen en beton regeren
“Containerklassen van de aanpalende secundaire school en een grote nieuwbouw dit jaar sluiten ons gebouw in. Daardoor is het groen van de dichtbijliggende dreef nu volledig aan ons zicht onttrokken. Enkel een bloemenperkje zorgt voor wat kleur op de eerder kleine en saai ogende speelplaats.”

3. STINKENDE KLASLOKALEN
In veel scholen laat de luchtkwaliteit te wensen over. Teveel leerlingen in een klaslokaal en te weinig verluchting. Strafste reactie: in een atelier met giftige lasdampen en een slecht werkende ventilatie sloeg het toestel dat de luchtkwaliteit meet gewoon tilt.

Airco buiten!
“Wellicht heeft de nieuwste generatie aircosystemen minder ongewenste neveneffecten, maar de airco in onze school vervloek ik als de pest. Ze produceert een luid én irritant geruis, dat de verstaanbaarheid hindert. Ze veroorzaakt zoveel wind dat een blad papier op die oude aircobakken gewoon opwaait. Dek je ze volledig af, dan verstoor je pas echt het hele circuit. Toppunt is dat de temperatuur bovendien onvoorspelbaar is: soms veel te warm of te koud. Bovendien zijn veel docenten en studenten vaak verkouden en hebben ze last van allergieën. Voor frisse lucht moet je naar buiten, want ramen kunnen (mogen) niet open.”

4. KUNSTLICHT DE KLOK ROND
In nogal wat klaslokalen dringt voldoende licht de klas binnen om zonder kunstlicht te kunnen. Bovendien is dat kunstlicht niet optimaal: te weinig lampen, onoordeelkundig geplaatst en onaangepaste lichtsterkte. Binnenvallend zonlicht is vaak te fel zodat de gordijnen toch dicht moeten.

Zon en bomen als spelbrekers
“In de voormiddag moeten de gordijnen dicht als de zon schijnt. Maar dan moet het licht wel aan om te zien wat je schrijft. Na de middag schijnt de zon niet binnen, maar dan houden grote bomen het licht tegen. Dus: kunstlicht. Enkel in de winter is de natuurlijke lichtinval groot genoeg. Dan staan er geen blaadjes aan die bomen.”

5. ONVEILIGE SCHOOLOMGEVING
De verkeerssituatie aan de schoolpoort is de grootste bron van ergernis als het over onveiligheid gaat. Overdreven snelheid, foutparkeren en gevaarlijke manoeuvres zijn aan de schoolpoort of in de schoolomgeving dagelijkse kost.

Zebrapad is zoenzone
“Elke ouder staat achter de slogan Voor onze kinderen, rijd voorzichtig. Ze willen terecht dat hun kinderen veilig van en naar school kunnen. Maar ze respecteren zelf het verkeersreglement niet en parkeren zowat overal waar het niet mag, wat vaak tot zeer gevaarlijke situaties leidt. Sommigen verwarren het zebrapad met een kiss-and-ridezone.”

6-10. KLEINERE ERGERNISSEN
6. Accommodatie en infrastructuur: in hun totaliteit verouderd, soms ook ontoereikend.
7. Akoestiek: hinderlijke nagalm in de turn- of eetzaal, ook in klaslokalen.
8. Verwarming: vooral klachten over té warm of té koud.
9. Hygiëne: hier en daar te weinig toiletten.
10. In sommige scholen is geen gras of groen te bespeuren.

Bron: iSCHOOL